Amit a nyíláskialakításokról tudni érdemes

Korábbi írásunkban a falnyílás kialakításánál és a burkolatváltásnál figyelembe veendő fő tényezőket vettük sorra. Most nézzünk még át néhány egyéb, praktikus kialakítási szempontot!


Fontos átgondolni, hogy egy-egy helyiségbe milyen bútorokat, gépeket szándékozunk elhelyezni, hiszen azok méretét a falnyílás kialakításánál és az átjárhatóság biztosításánál figyelembe kell venni. Nyíló- és tolóajtók esetében ügyeljünk arra, hogy az ajtó ne nyíljon rá a villanykapcsolóra, konnektorra, mert roppant kényelmetlen, ha az ajtó mögött kell a kapcsolót keresgélni.

Fal előtt toló ajtóknál szükséges, hogy legyen elég hely az ajtólap eltolásához. Ha már a tolóajtó szóba került, egy folyton visszatérő kényelmi felszereltségről essen pár szó, mégpedig a nyitás és csukás csillapításáról. A tolóajtóhoz kapcsolódó árakban nem szerepel a csillapító ára, de kényelmileg és az ajtó élettartama szempontjából fontos, hogy az ajtó legalább a becsukódási irányba fel legyen szerelve csillapító mechanizmussal.

A helyiségek burkolatához kapcsolódó szegélyeket célszerű az ajtók beépítése után elhelyezni és az ajtó „keretéhez” ütköztetni. A végeredmény szempontjából további időben tervezést igényel, hogy az ajtók beépítése az első sor festés után történjen, hogy a festőknek lehetőségük legyen eltüntetni a borítólécek melletti, a fal egyenetlenségeiből adódó esetleges hézagokat, réseket.

Partnereink természetesen szakszerű módon, minden részletre kiterjedően mérik fel a falnyílásokat és adnak helyszíni tanácsokat a megfelelő falnyílás kialakításokhoz. Forduljon hozzájuk bátran!