Mielőtt az ajtó megérkezik

Minden MIADOR ajtó egyedileg készül, előzetes felmérés alapján. Néhány nyíláskialakítási szempontot követni kell ahhoz, hogy a végeredmény funkcionálisan és esztétikailag is tökéletes legyen. Bejegyzésünkben ezeket vesszük sorra.

Hogyan alakítsuk ki a falnyílásokat?

Mivel utólag szerelhető tokkal készülnek az ajtók, elengedhetetlen, hogy minden nyílás rendelkezzen ún. falfüllel, azaz falvéggel, melyet a tok körbeölel. A nyílás szélességénél figyelembe kell venni, hogy az ajtó beépítése után a végleges átjárható méret 9 cm-rel szűkebb lesz a falnyílás szélességénél.

A MIADOR ajtók a végleges padlóburkolat elkészülte után kerülnek beépítésre, így a falnyílásokat úgy kell kialakítani, hogy a majdan elkészülő padlóburkolat és a falnyílás teteje között 208-210 cm legyen. Falvastagság tekintetében nincsenek korlátok. Esztétikai szempontból viszont fontos, hogy a vakolt, festett, esetlegesen csempézett falak egyenesek legyenek, hogy az ajtó kerete – szakmai nyelven borítása – a falhoz hézagmentesen tudjon simulni. Ide kapcsolódik még, hogy a vakolásnak, csempézésnek ki kell érni a nyílás szélességéig és ügyelni kell arra, hogy a falvég ne legyen töredezett, csipkés vagy hullámos.

Burkolatváltás

Talán már Ön is tapasztalta, hogy mennyire zavaró tud lenni, ha rosszul helyezik el a burkolatváltó profilokat és csukott ajtónál is látszik a burkolatváltás. Nyíló ajtóknál – VISIA ajtóink kivételével – mindig azon a fal- vagy csempesíkon kell váltani a burkolatot, ahol az ajtólap lesz. Nagyon előrelátók már az aljzatbetonozás dilatációját úgy alakítják ki, hogy figyelembe veszik a majdani burkolatváltás helyét.

A fentiek figyelembevételével, átgondolt tervezéssel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.