Passzívház és az automata küszöb

A Wikipédia szerint a  passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. Ezekben az épületekben a szükséges légtömeget általában hőcserélős lakásszellőztető megoldással mozgatják, mivel az ablaknyitás nem jelent megoldást, ugyanis az ablakon kiengedett meleg levegő az épület számára jelentős hőveszteséget jelent, amit plusz teljesítménnyel kell pótolni.

De hogy érinti mindez a beltéri ajtókat?

Elsősorban a küszöb okán! Manapság a legtöbb újonnan épült családi házba szükséges automata küszöböt beépíteni por, vagy a hanggátlás okán. Igen ám, de passzív ház esetén, egy jól működő normál automata küszöb meggátolja a szükséges légtömeg mozgását!

Mi ilyenkor a lehetséges megoldás?

A svájci Planet AG kifejezetten erre a feladatra fejlesztett automata küszöböket, melyek további választási lehetőségeket nyújtanak:

 

Ilyen például, hogy síkban záródó (EVO),

PLANET MIN E-S

 

vagy normál falcos (BASIC) ajtólapba szeretnénk a küszöböt szereltetni!

PLANET MIN E-F

 

További választási lehetőségként áll előttünk, hogy

  • MinE-S Schall „inkább” hanggátó 27,7 dB, ha az ajtó alatt 7 mm a hézag, 30 m3/h, 3,9 Pa

vagy

  • MinE-V Ventilation „inkább” légáteresztő, 23 dB, ha az ajtó alatt 7 mm a hézag, 40 m3/h, 3,2 Pa

Ezek a speciális automata küszöbök rendelkezésre állnak tűzgátló verzióban is.

Másodsorban, a légtömegek szabad mozgásához, passzívházak esetén, az általunk standard módon kialakított 8mm ajtólap alatti légrés nem elég. Ilyen esetekben az épület gépésztervezője mondja meg milyen légrést alakítsunk ki, mely a tapasztalatok alapján 10-12mm.

Tehát passzívház építése esetén se mondjanak le az automata küszöb adta lehetőségekről!