4 fontos tervezési szempont, ha mindent síkban szeretnénk

A síkban záródó – evo – ajtók ma már a modern lakásbelsők mindennapos részei. Letisztult megjelenésüknek köszönhetően a minimalista enteriőrök meghatározó elemei. Ám aki még ennél is többet szeretne, azoknak az evoplus megjelenésű ajtókat javasoljuk.

Ebben az esetben mind az ajtólap, mind az ajtó külső borítása egy síkba, a fal síkjába kerül, így simulva tökéletesen a falba. Bár az evoplus megjelenés még nem tartozik a legelterjedtebb formai kialakítások közé, egyre több építtető és építész keres meg minket ilyen feladattal, de sajnos van amikor már későn.

evo-sikban-n

Az evoplus típusú ajtóknak vannak kötelezően betartandó tervezési előírásai, melyek betartása nélkül a megvalósítás nem lesz tökéletes.

1. Első és legfontosabb szempont, hogy készíttessünk a tervezettnél 15-18 cm-rel szélesebb nyílást, mivel ebben az esetben az ajtó borítása nem falon kívül fog elhelyezkedni, hanem a falnyíláson belül!

2. Mivel tökéletes vízszintes és függőleges párhuzamosoknak kell futniuk, ezért a gyártó által készített vaktokokat, melyek aluperemmel vannak ellátva már a nyers falakba be kell építtetni és ahhoz lehet vakolni! Erre előre oda kell figyelni ahhoz, hogy tökéletes végeredmény születhessen.

3. Harmadik tervezési jótanács, hogy ha az ajtókat falsíkba tervezzük, akkor célszerű a burkolatszegélyeknél is olyan megoldást keresni, ahol a szegély falsíkba illeszthető és nem áll el attól, megtartva a mindent egy síkba elvet.

4. Negyedik, az esztétikum szempontjából talán legfontosabb szempont, a burkolatváltás helye. Az evoplus típusú ajtóknál a burkolatváltás tengelye a végleges falsíktól 2 cm-el beljebb kell, hogy essen, így az ajtólap tökéletesen fogja fedni az esetleges burkolatváltásokat.

Ezen pontok betartásával esztétikailag tökéletes eredményt érhetünk el.